I gĂ„r var jeg kjempe glad. Dagen hadde vĂŠrt fin, jeg hadde kost meg, og jeg fĂžlte jeg hadde litt energi igjen nĂ„r kvelden komâŠ
SÄ kom natten⊠Jeg sovnet ganske fort (uvanlig til Ä vÊre meg). Men det var noen rare drÞmmer jeg hadde. I 3 tiden vÄknet jeg av intense magesmerter. Jeg var redd jeg mÄtte spy, sÄ derfor kavet jeg meg inn pÄ badet. Ingenting kom ut, sÄ jeg la meg forsiktig ned pÄ badegulvet. Smertene kom i tak, sÄ jeg hadde litt opphold hvor ting var ok, men sÄ fort jeg begynte Ä bevege pÄ meg, blusset det opp igjen. Jeg var helt grÞnn i ansiktet, jeg skalv og kaldsvettet, men fant ut at jeg bare mÄtte komme meg inn i sengen igjen Ä sove det av meg.
Ikke lenge etter at jeg hadde lagt meg, kom hun mellomste inn til oss. Hun ville at pappa skulle komme Ă„ legge pĂ„ henne dynaâ€ïž
NÄr han gikk ut spurte jeg om han kunne ta med seg en pÞs, i tilfelle jeg mÄtte spy. Han kom tilbake med vann, hÄndkle og pÞs.
Jeg lÄ Ä kastet meg rundt i senga, fant ei behagelig stilling, men sÄ begynte smertene igjen. I 4-5 tiden klarte jeg Ä sovne, men fortsatt veldig rare drÞmmer som dominerte.
Da jeg stod opp i 9 tiden var smertene betydelig mindre. Jeg tror ikke det var tendenser til spysyken, men bare sÄ intense smerter at kroppen ville vrenge seg.
Det overskuddet jeg hÄpte jeg skulle vÄkne med i dag, er helt borte. NattesÞvnen gav meg ikke noe mer energi, og det lille jeg hadde igjen fra i gÄr, ble brukt opp av smertene i natt.
Jeg har erfart tidligere at det er enkelte ingredienser i maten jeg reagerer pĂ„, men kan ikke huske at det noen gang har vĂŠrt sĂ„ ille. I graviditeten med minstejenta husker jeg at jeg sa at; ânĂ„ skjĂžnner jeg at babyer med kolikk skrikerâ. Jeg var ekstra sensitiv da jeg gikk gravid, og fikk enormt mye luftsmerter av det jeg spiste. Men etter graviditeten har det roet seg litt. Jeg reagerer fortsatt pĂ„ de samme matvarene, men det er ikke fullt sĂ„ ille â helt til i natt!
Ideelt sett sÄ skulle jeg levd pÄ et tilpasset kosthold. Det er mange med ME som reagerer pÄ matvarer de ikke egentlig er allergiske mot. Ofte blir det bare satt i samme bÄs som IBS (irritabel tarm). Du mÄ bare finne din grense, og forholde deg til det. Men hvordan finne den grensen, og hvordan forholde seg til det nÄr man ikke klarer Ä lage maten selv?
For min del er det gluten og for mye sukker som er det vÊrste. Reagerer ogsÄ pÄ alkohol, men det gir stÞrst utslag pÄ utmattelsen (veldig forsterket utmattelse).
Spiser jeg gluten, ender jeg opp med luftsmerter, og jo mer jeg spiser, desto mer vondt fÄr jeg. Sukkeret er med pÄ Ä gi meg et ustabilt blodsukker, og forsterker da utmattelsen i perioder, i tillegg blir jeg full av kviser og utslett pÄ hele kroppen.
Men det er vanskelig Ä holde seg unna begge deler. NÄ i pÄsken spises det mye godteri og sjoklolade. Viljestyrken til Ä holde seg borte fra det er ikke sÄ veldig sterk, men det hjelper nok nÄr det ikke stÄr fremme pÄ benken.
Gluten finnes i det meste. Mannen er sÄ snill at han lager egne rundstykker til meg (som er glutenfrie), som jeg kan ha til frokost/lunsj/kveldsmat. Men nÄr jeg ikke orker lage noe mat, blodsukkeret synker, og jeg bare mÄ ha noe. Er det litt for lett Ä ty til noe jeg ikke bÞr ha.
Er vi pĂ„ besĂžk hos noen, sĂ„ har jeg ikke lyst Ă„ vĂŠre âkresenâ. Jeg kan spise alt, men det er ikke hver dag det er sĂ„ lurt. I gode perioder tĂ„ler jeg ganske mye, men andre ganger (som i natt), tĂ„ler jeg nesten ingenting. Det er ingen forvarsler, sĂ„ konsekvensene av det jeg spiser, kan jeg ikke forutsi.
Hadde jeg hatt overskudd og energi til Ă„ lage mat, sĂ„ hadde jeg nok vĂŠrt nĂžye med hvilke ingredienser jeg brukte. Men siden jeg mĂ„ belage meg pĂ„ andres matlaging, vil jeg ikke gjĂžre det vanskeligere enn nĂždvendig. SĂ„ da ender jeg av og til opp med sterke magesmerter. Jeg skjĂžnner at det er min egen feil, for jeg har ikke vĂŠrt tydelig pĂ„ at jeg ikke burde spise for eksempel gluten. Men det er ikke noe gĂžy Ă„ vĂŠre âvanskeligâ, uten Ă„ ha en spesifikk diagnose Ă„ forholde seg til.
Det er mye fokus i media pĂ„ at folk spiser spesialkost, uten Ă„ egentlig trenge det. Folk har ikke noen diagnose, Ă„ de bare bestemmer seg for at det er noen matvarer de ikke tĂ„ler â det er pĂ„ mote Ă„ ikke spise âvanligâ.
Jeg oppfatter at de som ikke har en spesifik diagnose, som foreksempel melkeallergi eller cÞliaki, blir uglesett. De som ikke har fÄtt en diagnose bare later som om de ikke tÄler maten, de gjÞr det vanskelig for dem rundt seg, og det kan i tillegg fÞre til mangelsykdommer.
Jeg tĂžr derfor ikke vĂŠre sĂ„ bastant Ă„ si at jeg ikke tĂ„ler gluten. For i noen tilfeller gĂ„r det helt fint. Symptomene ved ME er uendelig mange, og for min del er det heldigvis ikke alle pĂ„ en gang. Noen ganger er jeg sĂ„ svimmel at jeg ikke klarer Ă„ stĂ„ pĂ„ beina, andre ganger fĂžler jeg meg helt fin. Noen ganger verker det i hele kroppen, andre ganger ikke. Noen ganger husker jeg veldig lite, jeg er glemsk og âtusterâ, andre ganger merker jeg ingenting. Noen ganger er magen veldig sensitiv, og jeg reagerer pĂ„ noen matvarer, andre ganger er magen helt fin.
NÄr ingen symptomer og reaksjoner er det samme hver gang, sÄ er det vanskelig Ä si at jeg mÄ forholde meg til det som om jeg hadde alt pÄ en gang. Jeg spiser det jeg fÄr servert, men i noen tilfeller vil det vÊre det som slÄr meg helt ut.
SÄ frem til jeg fÄr overskuddet til Ä lage min egen mat, sÄ er det dette jeg mÄ forholde meg til. Jeg spiser gjerne glutenfritt/sukkerfritt hvis det blir servert, men jeg spiser ogsÄ vanlig hvis det er det som blir servert.
(Hensikten med Ă„ skrive om dette er ikke at dere som er rundt meg skal ta noe mer hensyn, men det var for Ă„ synliggjĂžre et av symptomene som fĂžlger med denne sykdommen)
Sikker pĂ„ det er gluten? Dvs det kan jo vĂŠre gluten OGSĂ …Flere typer naturlige karbohydrater kan man reagere kraftig pĂ„ ved IBS eller IBS-liknende tilstander. Jeg tĂ„ler helt fint vanlig sukker, altsĂ„ farin, men f.eks. xylitol, sorbitol..niks. Alt som ender pĂ„ -ol er ugreit. SĂ„ er det karbohydrater i flere typer frukt og korn..niks. MĂ„ ligge langt unna vanlig brĂžd. Det meste av hva jeg liker, bĂžr jeg ligge unna, og sĂ„ har jeg mĂ„ttet venne meg til ting jeg ikke pleide spise. Frukten er byttet ut, jeg tĂ„ler sitrusfrukter, druer, bringebĂŠr, jordbĂŠr. Epler er nei, pĂŠrer er nei, osv. Juice er stort sett fy. Det gĂ„r pĂ„ vann og litt kaffe. Noen tĂ„ler ikke kaffe heller. Jeg tĂ„ler absolutt ikke te. Jeg aner ikke om jeg reagerer pĂ„ laktose, men byttet like gjerne til laktosefrie melkeprodukter. Det Ă„ leke detektiv og finne ut ting for ting helt systematisk, tar for lang tid. Gidder ikke. Det verste er at ofte fĂ„r man reaksjoner et dĂžgn senere, og sĂ„ aner man ikke hva man reagerte pĂ„. Noen ganger reagerer man bare fordi man har fĂ„tt litt for mye av ting man ikke tĂ„ler, andre ganger har man spist mindre av det samme og fĂ„r ikke trĂžbbel. Det skal ikke vĂŠre enkelt.
Jeg bet merke i at EATdietten til Gunhild Stordalen kan jeg bare glemme. Der var det mye av det jeg ikke tÄler, kikerter, nÞtter, bÞnner,kÄl,lÞk, bananer, osv. Hun fÄr bare drÞmme videre om veggiskosthold pÄ alle.
Nei, jeg kan ikke vite 100% at det er glutenet som er synderen, det kan ogsÄ vÊre andre stoffer i melet som gjÞr det, men pÄ et glutenfritt kosthold har jeg det mye bedre enn pÄ et gluten-fullt.
SĂ„ jeg er enig med deg i at kosthold er utrolig vanskelig…